Македонија
14. April 2021 - 13:14

Филипче: Полициски час и по 20 април ако има потреба

Имаме тренд на намалување на бројот на новодијагностицирани случаи со Ковид-19. Бројот на новодијагностицирани е околу 1000, што потврдува дека епидемиолошката крива е во континуиран пад и тоа еден добар податок. Тоа значи дека мерките во рамките на предвидувањата ги даваат своите резултати, изјави  министерот за здравство Венко Филипче.

Посочи дека притисокот во болниците е се уште голем со оглед на тоа што се уште има голема бројка на дијагностицирани.

Според Филипче доколку има потреба по 20 април повторно ќе се продолжат рестриктивните мерки.

„Во зависнот од индикаторите ако има потреба, дефинитивно да“, кажа Филипче.

Тој додаде дека кога ќе стигне поголема количина на вакцини тогаш и ќе се вакцинира, затоа што не сака да го земе редот на некој што има поголем ризик.

„Сите вакцини се безбедни, проверени, каков ќе биде редот со таа вакцина ќе се вакцинирам“, кажа министерот.