Loading Video...
Свет
4. December 2020 - 16:42

Џо Бајден штом ке стапи на должност ке бара од Американците да носат маски во првите 100 дена на неговиот мандат

Новоизбраниот престедател на САД Џо Бајден, штом ке стапи на должност, ке бара од Американците да носат маски во првите 100 дена на неговиот мандат. Најави дека и тој ке се вакцинира штом неговиот советник Фаучи ке каже дека вакцината е безбедна. Голем процент од американски грагани се против заштитните маски, а дури 42 проценти се изјаниле дека нема да се вакцинираат.

Нови ограничувања но и олабавување на рестрикциите пред божикните празници во европските земји. Италија најави двонеделен карантин за сите гаргани кои во празничниот период ке се вракаат од  другите европски држави. На денот на Божик и Нова година се планира забрана на движењето. Франција за разлика од Италија, од 15 декември ке се дозволат патувањата мегу регионите со цел да  се прослават божикните празници. Во Германија е највено дека ке  биде дозволено славење на Божик и Нова година во група најмногу до десет луге.

Европската Унија е подготвена на престојниот самит  ја санкционира Турција поради продолжувањето на „едностраните акти и непријателската реторика. Бисел уште минатиот месес се закани дека Анкара ке биде казнета доколку не ги сопре акциите во Либија и нагорно Карабах.