Македонија
25. March 2023 - 11:51

ДУИ: Има европско ориентирани пратеници во редовите на ВМРО-ДПМНЕ

Демократската унија за интеграција ја повикува опозицијата да се приклучи кон, како што соопшти денеска, напорите за европска Северна Македонија и продолжување на интеграцискиот пат како единствена алтернатива за нашата земја“

-Европскиот сон и стремеж на нашите граѓани зависи од пратениците во Собранието и нивната храброст да донесат одлука за следните генерации, а не за следните избори.  Храброста и одлучноста во носењето одлуки се наградува од страна на граѓаните, но и од нашите евроамерикански пријатели.  Повикуваме на општ општествен европски фронт и формирање на сојуз за Европска Северна Македонија, наведе во соопштение ДУИ. 

За нив се загрижувачки, како што наведуваат, недвосмислените изјави на предводниците на опозицијата против европската интеграција и одбивањето на помошта од меѓународните партнери, но оти се убедени дека „пратениците и граѓаните не ги споделуваат изолациските и антиевропски ставови на нивните лидери, туку ќе одлучат храбро и мериторно за продолжување на европскиот пат“.

-Во ВМРО-ДПМНЕ има европски сили кои што не се поистоветуваат со ставовите на нивните моментални предводници и не сакаат да ги повторат истите грешки кога застанаа на погрешната страна. Денешниот наратив, размислување и делување на опозицијата, за жал е ист како тој пред 6-7 години, кој што ја изолираше опозицијата меѓународно, но сепак тогаш опозициони пратеници смогнаа сила и храбост и се одважија на предизвикот при што денес, Северна Македонија е членка на НАТО и преговара за членство во Европската Унија, стои во соопштението.