Македонија
29. March 2020 - 19:27

Др.Даниловски: Ковид 19 не преживува во воздухот - пропусти во брисевите даваат различни резултати

Корона вирусот не може да опстои во воздухот повеке од три часа, вели епидемиологот Драган Даниловски, иако такви беа  толкувањата за експерименталните студии .

Епидемилогот вели дека се работи за вирус кој е е десетпати поопасен од грипот, а дури 20 проценти од заболените од Ковид 19 завршуваат во болница. Според Даниловски во МК засега се тестираат само оние што имаат индикации.  Инсистира дека е клучно побрзо да се почне со масовно тестирање.  Даниловски се надева дека државата ке набави  брзи тестови со кои ке имаме експресни резулати и појасна слика. Тој   објаснува  и зошто се случува  еден ист пациент прво да биде  позитиван а потоа тестот да  покаже дека е  негативен и обратно.

Според докторот добро е што се крева свеста кај населението. Даниловски забележува  дека кривата на новозаразени од 23 март расте, но помалку од очекуваното.  Ке имаме срека ако до април имаме  2.000 случаи, вели епидемилогот.

-Темпото на пораст на бројот на болните стивнува малку. Не смееме да се истрчуваме со заклучоци, но сакам да верувам дека тоа е добар знак и оти мерките вродуваат со плод, рече Даниловски, додавајќи дека ако во следниот период кривата на новозаразени нагло почне да расте, тогаш

Докторот апелира здравствениот персонал да се заштити и да не се оптеретуваат болничките капацитети. Даниловски го поздрави  напорте на младите  волонтери  за правење заштитна опрема за лекарите