Живот
31. August 2017 - 12:53

ДРАМА НА СВАДБА: Дадов 200 евра и кутија со бисери како поклон, а кога ги виде нејзината мајка, за малку не ме истепа пред сите!

Маријана (24) од Ужице решила да го раскаже непријатното искуство од свадбата на нејзината братучетка. Имено, сакала да направи убава работа, но нејзината тека за малку ќе и го уништила денот.

-Мојата кума се омажи во неделата, а јас однесов 200 евра и бисери како подарок. Бисерите не се ефтини, а сакав да има некој успомен од мене засекогаш, а да не целиот подарок го стави у некој апарат кој ќе се расипе за 10 години, па да го менеува итн.

И мојата мајка кога ги виде бисерите, се воодушеви.

Кажа - Прексрасно, баш ќе се израдува.

И јас тоа навистина го сакав да буди спомени секогаш и на тоа да се радува.

Кога стигнавме, секако, го дадовме ковертот, кој младенците го ставија во еден кафез за птици. Тогаш мене малку ми беше непријатно да ја извадам кутијата со бисерите, туку почекав да помине малку време , па да ја дарувам.

И некаде пред тортата невестат седеше со својата мајка на невестинската маса и нешто зборуваа. Пријдов, и ја дадов кутијата, но се сплеткав, па како направив финта, и ја земав кутијата, ја отворив и и ги ставив бисерите околу врат.

Тогаш врисна од среќа, веднаш ја извади огрлицата што ја носеше. Но тогаш се случи многу непријатна сцена. Нејзината мајка правеше гримаси, ништо не разбирав.

А потоа не замоли да излеземе надвор.

Ние две излеговме, тогаш почна дда ни збори околу тоа дека бисери не треба да се поклонуваат наневеста затоа што сибмолизираат солзи и цело време цело време во мене гледаше како да сум лоша вештерка а не роднина!

И кажав дека прв пат слушам, дека не верувам во глупави обичаи, дека секое село има свој обичај.

Тогаш уште повеќе се вознемири.

Веднаш тргна да кука дека сегамладите можеби нема да имаат деца??!! Без памет...

И јас како.. ОК, вратете ги, стварно незнаев, продадете ги, правите што сакате.

Мислев дека ќе ме исфрли од свадбата ако продолжам да се правдам. Сепак, не. Ја спушти топката. Невестата бисерите ги остави околу врат, а вчера ми кажа дека е бремена!

Сега навистина се надевам дека не испаднав глупава што не сум знаела за обичајот и дека тоа нема да ми донесе лоша среќа“.