Македонија
5. December 2018 - 16:14

Димитров: Членство во НАТО во 2020 година

Целосна поддршка за Преспаснкиот Догвор и полноправно членство во НАТО во 2020 година. Ова е пораката која министерот Димитров ја добил на самитот на министрите за надворешни работи на АЛијансата во Брисел. Според него, членството во НАТО е гаранција дека Македонија ќе остане во сегашните граници.

– Планот е штом процесот кај нас заврши, да се финализира пристапниот протокол, кој заедно со Договорот од Преспа ќе оди на ратификација во парламентот во Атина. Потоа зависи од останатите парламенти од другите земји членки кога ќе се формализира нашето членство, тоа најверојатно ќе се заклучи некаде напролет 2020, изјави Димитров.

Во пчкување на ратификацијата на нпротоколот во сите земји членкина НАТО,  Македонија  ќе треба да ја спроведе и реформската програма. Но, за Алинасата најважно е во моментов да се спроведат уставните измени спгласно преспанскиот догвор

Во рамките на самитотна НАТО во Брсел, се остави и посебен сосатнок во присуство на високата преставничка на ЕУ Могреини посвете на земјите на Западниот Балкан.