Балкан
12. October 2017 - 17:37

Црната чанта на Тито ја открива најголемата тајна на Јосип Броз: Маршалот до смрт не се одвојувал од неа - кога конечно ја отвориле следело изненадување, тогаш сфатиле кој бил Тито

Еден од луѓето од опкружувањето на Јосип Броз кој се посомневал и кој подоцна тврдел дека има докази дека Тито не е личноста кој што се преставувал,  е неговиот личен доктор Александар Мутановиќ. 
 
Тој го лекуваше Маршалот од 1975 година односно до неговата смрт.Тој напишал дека „Најдениот извештај оди во прилог со изненадната смрт, односно мислење дека Тито не е Јосип Фрањо  Броз од Кумровец туку дека позади тоа име се крие друга личност. 
 
- Тито имал мала акт-чанта од змиска кожа. Секогаш ја носел со себе. Содржината во чантата, покрај клуч била и обезбедна и со мал катанец. Во неколку наврати го затекнав како пребарува во торбицата. Во двата наврати со грб беше свртен кон врататак, а чантата му беше од страна. Кога ќе велзев чантата веднаш ја затвараше. По тоа знаев дека во чантата се наоѓаат некои работи поврзани со него.  По неговата смрт се распрашав кај членовите од комисијата за средување на титовите останки  што пронашле во таа чанта. Еден од членовите, Звонко Костиќ ми рече дека покрај златниот накит нашле и документ кој го потврдува сомнежот дека Тито не бил Јоспи Фрањо Броз.