Македонија
7. December 2016 - 8:50

Чествување на св. Климент Охридски во Музејот на македонската борба

Музејот на македонската борба вечер по повод Денот на св. Климент Охридски ќе организира пригоден настан насловен „Творците во чест на свети Климент“. 

Реч ќе одржат Михајло Миноски и Александар Прокопиев, а во чест на просветителот свои дела за музејската библиотека ќе донираат авторите: Јордан Плевнеш, Лилјана Котевска-Плевнеш, Ташко Саров, Михаил Белдедовски, Иван Глигоровски, Никола Јованоски, Ставре Џиков, Михајло Миноски, Гоце Ристовски, Блаже Миневски, Александар Кујунџиски, Киро Кипроски и Ангел Балкански.

По повод овој настан, во Музејот  ќе има и две изложби - авторот Златко Бојковски ќе изложи скулптури, а ќе биде поставена и филателистичко-картофилска изложба „1100 години од упокојувањето на Свети Климент Охридски–одрази во денешнината“ од збирката на Бранислав Светозаревиќ.

Во музичкиот дел ќе настапат ученици од Музичко-балетскиот училишен центар „Илија Николовски Луј“ предводени од проф. Благица Илиќ.