Свет
29. July 2019 - 11:11

Британија ги забрзува подготовките за Брегзит без договор

Велика Британија ги забрзува подготовките за брегзит без договор. Државата ќе биде подготвена за напуштање на Европската унија со или без договор на 31 октомври. Тоа го изјави денеска новиот министер за надворешни работи на Британија Доминик Раб.

Тој додаде дека „недемократскиот“ посебен механизам за Ирска треба да биде избришан од договорот.

– Сакаме добар договор со партнерите и пријателите од ЕУ, но тој треба да вклучува отфрлање на недемократскиот заштитен механизам, изјави тој за Би-Би-Си. – Тоа што дава како инструкции премиерот и прифаќа кабинетот, е забрзување на тие подготовки, доаде Раб.

Министри коментира вчера дека владата претпоставува дека ЕУ нема да се согласи да го промени договорот за брегзит одобрен со поранешниот премиер Тереза Меј. Тие додадоа дека кабинетот ги интензивира подготовките за брегзит без договор.