Би-Би-Си: Црвените јаболка полека исчезнуваат, виновник се климатските промени
Иако можете да најдете зелени и жолти јаболка во продавниците, црвените обично се најпопуларни. Сепак, се чини дека црвените наскоро ќе исчезнат од пазарот, јави Би-Би-Си, а климатските промени се виновни за тоа.
Нивоата на тие ензими го контролираат факторот на транскрипција – протеин што го регулира изразниот ген – наречен MYB10, така што колку повеќе MYB10 има, толку е поцрвена кората.
За да добиете целосно црвено јаболко, температурите мора да останат ниски. Затоа што ако се искачат над 40 Целзиусови степени, нивото на MYB10 и на антоцијанинот паѓаат. Како што температурите растат, потешко е да се добие црвена боја на јаболко, откриваат земјоделците.
Сега има се помалку и помалку варијанти, а додатоци често се користат на пазарот за да им се даде на јаболка вештачка боја.
Ново на Сител
-
Пристигнаа првите резултати од изборите во Хрватска: ХДЗ освои 58 мандати, СДП и партнерите 44
-
Уапсен 33-годишен скопјанец, истепал полицајци во полициска станица
-
Истепан вработен на ЕВН во Глумово
-
Џафери славеше роденден, семејството го изненади со торта во Владата | ВИДЕО
-
Скопјанец ја истепал поранешната девојка и ѝ го украл накитот
-
24 годишник со „ренџ ровер“ се обидел да прегази полицајци
-
Полицајци одзеле канти со поликолор на момчиња кои пишувале графит
-
Избоден затвореник во прилепскиот затвор