Свет
18. јуни 2021 - 18:03

Астра Зенека: ЕУ го загуби правниот спор

Фармацевтската компанија „Астра Зенека“ соопшти денеска дека ЕУ го загубила правниот спор, покренат против оваа компанија поради доцнење во производството и испорака на вакцини против Ковид-19.

Во соопштението на компанијата се наведува дека Европската комисија побарала од „Астра Зенека“ да испорача 120 милиони дози вакцини до крајот на јуни 2021 година, но судот во Брисел наложил испорака на 80,2 милиони дози до 27 септември 2021 година.

Со тоа, како што е соопштено, е одбиено барањето на ЕУ за испорака на дополнително количество вакцини до крајот на овој месец.

Британско-шведската компанија претходно се обврза со договор дека ќе направи се што може до крајот на јуни да испорача 300 милиони дози за земјите од ЕУ, но проблемите со производството доведоа до тоа компанијата да ја намали својата цел на 100 милиони вакцини.

Намалувањето на испораката го одложи процесот на вакцинирање во Унијата во првиот квартал од годинава, бидејќи европскиот блок тогаш сметаше на Астра Зенека како на најголем снабдувач со вакцини.

Компанијата изрази надеж во одновување на соработката со ЕК во борбата против пандемијата во Европа.