Македонија
25. December 2019 - 16:44

Анкета на МЦМС и „Социетас цивилис“: СДСМ и Заев најпопуларни меѓу граѓаните

Партискиот, но и рејтингот на партиските лидери го објавија во третиот дел од истражувањето на јавното мислење МЦМС и Институтот за демократија, Социетас Цивилис.

Според анализите тие посочуваат дека Речиси и да нема разлика помеѓу рејтингот на двете најголеми политички партии во државата, ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, односно разликата меѓу нив е во маргините на статистичката грешка. Актуелната партија на власт, СДСМ со 22,1% поддршка има благо водство пред опозициската партија - ВМРО-ДПМНЕ има поддршка од 20,4% од испитаниците. Разликата помеѓу нив изнесува 1,7 процентни поени. Доколку утре се одржат парламентарни избори 6,6% од испитаниците одговориле дека би гласале за ДУИ.

Споредбено со податоците од истражувањето спроведено во ноември 2018 како што посочуваат авторите на истражувањето Rејтингот на СДСМ е намален за 4,7 пп во, а рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ е намален за 1 пп.

Најголема доверба ужива лидерот на СДСМ Зоран Заев - 16,5% а веднаш зад него е лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски со поддршка од 14,2%.

Споредбено со истражувањето спроведено во ноември 2018, довербата во лидерот на СДСМ паднала за 4,9 пп, додека пак довербата во лидерот на ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски е зголемена двојно - за цели 6,8 пп.

Истражувањетое направено преку теренска анкета, на репрезентативен примерок од 1,000 испитаници во периодот од 15 ноември до 1 декември годинава. Сите резултати се подложни на статистичка грешка од 3,1%.