Македонија
26. November 2020 - 15:56

Алијанса за Албанците: Владата продолжува да ги дискриминира општините предводени од албанската опозиција

Владата предводена од СДСМ-ДУИ, продолжува да ги дискриминира општините предводени од албанската опозиција, конкретно Алијансата за Албанците.

На 24-тиот состанок на Владата на Република Македонија, од 120,6 милиони денари наменети за 15 капитални проекти во општините, не беше одобрен ниту еден проект за општините Боговиње, Врапчиште и Општина Гостивар.

На предлог на Министерството за транспорт и врски, Владата донесе Одлука за распределба на обезбедени капитални средства на единиците на локалната самоуправа, за девет (9) проекти во износ од 74.500.000,00 МКД. Ниту една од нив не обезбедува ништо за горенаведените општини.

1. Реконструкција на булевар „Благоја Тоска“, општина Тетово – 29.500.000,00 денари;

2. Изградба на циркулар на булевар „Теодосие Паунов“, Општина Кочани – 6.000.000,00 денари;

3. Реконструкција на улицата „Илинска“, општина Центра Zhупе – 4.000.000,00 денари;

4. Изградба на пешачки патеки, Општина Штип 9 000 000,00,00 денари;

5. Изградба на кружницата во Момин Поток, град Скопје – 5.000.000,00 денари;

6. Почеток на мостот, Карпош 4, во близина на улицата „Скупи“, Град Скопје – 4.000.000,00 денари;

7. Реконструкција на улицата Чалакли Татарник, општина Валандово – 4.000.000,00 денари;

8. Реконструкција на улицата „Ек Маји“, општина Прилеп – 6.000.000,00 денари и

9. Реставрација на мостот во село Уланц, Општина Градско 1.000.000,00 денари.

Владата, исто така, со решението за распределба на средствата предвидени во потпрограмата 30-Урбанизација и изградба на капитални дотации, во единиците на локалната самоуправа, од Буџетот на Министерството за транспорт и врски за 2020 година, во износ од 46.170.000,00 денари, повторно не предвидува ништо за општините предводени од албанската опозиција:

1. Изградба на водоснабдителен систем во Мала Речица, Општина Тетово – 6.170.000,00;

2. Изградба на канализација за Бурови Варизам Бојанов дол, Општина Крива Паланка – 6.000.000,00 денари;

3. Препораки од УНЕСКО за градби во Охрид – 6.000.000,00 денари;

4. Изградба на канализациона мрежа во Фурка, општина Дојран – 5.000.000,00 денари;

5. Изградба на канализација во Општина Демир Капија – 2.000.000,00 денари и

6. Изградба на канализација во Општина Сарај – 10.000.000,00 денари.

Од овие податоци, јасно е дека општините Тетово и Сарај, со други зборови, општините предводени од ДУИ освојуваат милионски проекти, а за оние од Алијансата не се издвојуваат ниту  еден денар.

За овој начин на игнорирање на потребите и проектите на општините од албанската опозиција, кој што не е прв пат да се случи, ќе бидат известени сите најрелевантни амбасади во земјата.

Знаеме дека општините предводени од ДУИ и СДСМ ги добиваат овие пари за да спроведат проекти, бидејќи се приближуваат локалните избори и справувањето со гласачкото тело ќе биде тешко и со вакво казнување на гласачите, оваа власт ќе ги загуби локалните избори во 2021 година.

Алијанса за Албанците