Loading Video...
Балкан
15. February 2021 - 16:46

Албин Курти победи на изборите во Косово

Научници кои ја советуваат британската влада како да се справува со ковид пандемијата , велат дека новиот вид на коронавирус, откриен во Велика Британија, е веројатно   поубиствен од оригиналот пренесуват британски медиуми.  Според нив, новиот вид може да биде   30 до 70 процценти поубиствен од оригиналниот вирус но потенцираат  дека потребни се неколку подетални студии за да се донесе конечен заклчучок.   Британскиот вид досега е откриен во најмалку 82 држави.

Проектот Северен Тек 2 ќе биде завршен порача Русија . Американските санцкии нема да не испалат, германско–рускиот гасовод  ќе биде завршен  рече Александар Новак, виепремиер и поранешн министер за енергетика. Американски официјални лица тврдат дека гасоводот, кој се очекува да транспортира 55 милијарди кубни метри природен гас годишно од Русија во Германија, ќе ја направи Европа премногу зависна од руските енергенти.

Каталонската социјалистичка партија на неадамнешниот шпански министер за здравство Салвадор Иља освои најманогу гласови на парламентарните избори во Каталонија, но недеволно самостојно да владее.  Малку е веројатно дека   Иља ке успеа да формира влада велат аналитичарите. Трите  партии  кои ја заговараат независноста на Каталонија освоиле 74 места во покраинскиот парламнет, па според аналитичарите  веројатно  е дека ќе формираат коалција и ке останат на власт.. Инаку  партиите кои се за одржување на цеолоста на Шпанија добија 61 пратеник.