Спорт плус
11. јуни 2017 - 16:44

15 нови дисциплини на ЛИО во Токио 2020

 
 
 Интернационалниот олимписки комитет (ИОК) ќе воведе 15 нови спортски дисциплини во програмата на Летните Олимписките Игри (ЛОИ) во Токио 2020 година. 
 
Една од новите најавени дисципшлини ќе биде кошаркара „3-на-3“ или популарниот „баскет, а ќе бидат воведени и и дисциплини во мешани категории (мажи и жени заедно) спортовите како во триатлон,  атлетика, пливањето, спортско стрелаштво и стреличарство, пинг-понгот и други.  (мешани парови).
 
Нови спортски дисциплини:
Пливање - 800 метри мажи и 1500 жени како и 4х100 метри мешано мажи и жени
Стреличарство - Мешано екипно
Атлетика - 4х400 метри мажи и жени
Кошарка- 3Х3 мажи и жени
Бокс - две машки категории се заменуваат со две женски
Кајак - три машки дисциплини се заменуваат со три женски
Велосипедизам - BMX Слободен стил (мажи/жени)
Велосипедизам - патека мешано (мажи/жени)
Мачевалство - мажи/жени - екипно
Џудо - Мешано екипно за мажи/жени
Веслање - една машка дисциплина се заменува со една женска
Едрење - промена на една дисциплина
Спортско стрелаштво - три машки дисциплини се заменуваат со три мешано (мажи и жени)
Пинг понг - Мешани парови
Триатлон - Мешано екипно
Дигање тегови - намалување на една тежинска категорија за мажи
 
Бројот на спортски дисциплини се зголемува, ќе има 15 повеќе во однос на Рио, односно вкупно 321 (во Рио имаше 309), но вкупниот број на спортисти на ЛОИ 2020-та ќе се намали за околу 300 и ќе изнесува 10.900. и