Македонија
17. September 2019 - 13:15

12 пратеници бараат една изборна единица


Пратеници зад кои стојат реални гласачи и реален одраз на политичкките сили, без гласовите на оние кои гласале за помала партија или листа да отидат залудно на контото на поголемите партии. Тоа е суштината на Инцијативата за една изборна единица. Тие велат дека пропорционалниот модел со 6 изборни единици се покажал, како подобар од мнозинскиот, но дека се уште има недостатоци.
 
- Најголемиот недостаток на овој модел е ограничувањето за листи на партии или поединци да обезбедат мандат, доколку немаат концентрација на гласови во една изборна единица. Така се случуваше да отпаднат листи кои на ниво на цела држава имаа 30-40.000 гласови, а во Парламентот да може да влезат, со мали исклучоци, само неколку поголеми партии. Ова имаше директно негативно влијание врз македонската демократија, стимулирајќи само неколку големи партии, принудувајќи ги другите политички субјекти во предизборни коалиции, а на граѓаните оневозможувајќи им да влијаат директно врз изборот на пратеник од одреден идеолошки профил, надвор од понудата црно-бело - објасни Лилјана Поповска, пратеничка на ДОМ и една од носителите на Инцијативата.
 
Зад Иницијативата за една изборна единица, осовен Попоска стојат и Маја Морачанин, Рубин Земон, Ферид Мухиќ, Мирослав Јовановиќ, Панчо Минов, Самка Ибраимоски, Јулиана Николова, Јусуф Хасани, Реџеп Мемеди, Алија Камбероски и Амди Бајрам.
 
Катерина Нешкова