Loading Video...
Балкан
17. February 2018 - 18:15

10 години независно Косово

10 години независно Косово. На 17 февруари 2008 година косовоското собрнаие  ја усвои декалрацијата за независнот од Србија а кратко потоа   Костарика, Авганистан, ФРанција, Обединетото Кралство, САД, Турција и Албанија ја признаа новата  држава.

Според претседателот Тачи , досега ,  признати се од 115 држави. Ни по деценија,  5 земји членки на ЕУ не ја признаваат независноста на  Косово, но  и Русија, Кина, Бразил и Индија.Србија и натаму го смета Косово за своја јужна покраина.

Повеќе од 6 години Беград и Притшина со посредството на ЕУ водат преговори за нормализирање на односите. Инаку  Косово е член на неколку меѓународни  организации- ММФ, Светска банка, ФИФА но не и во Унеско и ОН.    10 годишината од независноста, во Приштина се одбележува со низа манифестации  а  прослават  ке заврши  со концерт на британската пејачка со косовско потекло Рита Ора.